Fiber Optik Altyapı Kazıları

Optik frekanslar içerisinde oldukça yüksek bir veri transferine imkan sağlayan geniş bir bant aralığı olan fiber optik altyapı kazı çalışmaları günümüz teknolojisinin hızlı bir şekilde gelişmesi ile birlikte geleceğin dünyasının temelini atmaktadır. Işınların içinden geçtiği çekirdeğin yanı sıra plastik yapılı dış koruyucusu ve cam kılıf olmak üzere tam üç bölümden oluşan fiber optik kablo sistemleri dış ortamda yer alan manyetik indüksiyon maddesinden etkilenmeden ışın transferini oldukça yüksek hızlar ile gerçekleştirmektedir. Bunun ile birlikte bu kabloların çekirdek bölümü oldukça ince liflerden oluşmakta olan ana parçacık olan cam elyafın oluşmakta olan bir malzemesidir. Standart mod ve multi kablolar için 50 ile 70 mikron arasında yer alan boyutlara sahip olan bu cam elyafı yapı 9 mikron kalınlığı içerisinde bile üretilebilmektedir. Çekirdek lifi kaplayan bölüm olan cam kılıf iç bölüm içerisinden geçmekte olan ışınların dış ortama taşmasını engellemektedir. Ayrıca genellik ile 125 mikron boyutta üretilen bu kısmı yapıyı fiziksel etkilerden koruyan dış kılıf kaplamaktadır. Büyük veri paketlerinin transferine imkan sağlayan fiber optik iletişim sistemleri aynı zamanda plastik ve cam malzemeden oluşur ve bu da elektrik iletkenliğini engellemektedir. Bu neden ile akımlar manyetik bir alan oluşturmaz.

Fiber optik altyapı kazı çalışmaları hakkında en detaylı bilgiye ulaşabileceğiniz tek adres olan Akcom Bilişim Teknolojileri ise bu alanda uzun yıllardan beri hizmet vermektedir.

Fiber Optik Altyapı Kurulumu

Oldukça üst düzey bir güvenlik vaat eden fiber optik iletişim sistemleri çok kolay bir şekilde kurulur. Elektrik alanlarının neden olmuş olduğu iletkenlik ve gerilim risklerini ortadan kaldırmaktadır. Bunu ise bazı elemanları ile yapmaktadır. Patlama ya da yangın gibi oldukça tehlikeli durumlar için oluşturulan bu iletişim elemanları ise tam güvenlik sağlamaktadır.

Aynı zamanda uçucu sıvılar ve tehlikeli maddeler arasında sayılan gazlar da başta olmak üzere her ortam içerisinde güven ile kullanılabilen ve çok hafif olmaları ile bilinen bu sistemler çok kolay bir montaj imkanı sunmaktadır. Kullanıcıların haberi olmadan bakır kablolar içerisinde yer alan sistemlere ek bir yapı kurulması ve bunun sonucunda hatların izinsiz bir şekilde kullanılması gibi durumlar ise fiber kablolarda imkansız olmaktadır.

Fiber Optik Türleri

Fiber optik iletişim sistemleri oldukça uzun süreli maliyeti ve nakliyattan montaja kadar her aşama en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünden dolayı son derece ucuz ve düşük bir maliyete sahiptir. Bu altyapı türünün ise iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar:

  • Single yani Tek Kablolar
  • Multu yani Çoklu Kablolar

Olarak ikiye ayrılır. Single mod üzerinden tek bir hat üzerinden taşıma işlemi yapılır iken multi mode üzerinden yapılan ışınlar ise birden fazla hat üzerinden ilerleme sağlamaktadır.

 

Hemen Ara
Navigasyon