Veri Merkezi Çözümleri

Veri merkezi çözümleri bir kuruluşun bilgi teknolojileri operasyonları ile ekipmanlarını merkezi bir hale getiren ve oldukça yüksek oranlardaki verinin saklanması, işlenmesi ve toplandıktan sonra dağıtılması işlemlerini gerçekleştiren büyük bir merkezdir. Bir merkezin tasarımı ise paylaşılmakta olan uygulamalar ile verilerin dağıtım işlemlerine bakan bir depolama kaynağı ya da bilgi işlem ağına dayanmaktadır. Veri merkezlerinin bilgisayarların ortaya çıkış sürecinden beri bir şekilde var oldukları bilinmektedir. Modern olarak tasarlanmış olan veri merkezleri ise eskiden beri var olagelen veri çözümlerinden oldukça farklıdır.

Bu yukarıda belirtmiş olduğumuz farklılığın kaynağı ise genellik ile altyapıdan kaynaklanmaktadır. Altyapı yani geleneksel şirket içi fiziksel sunuculardan fiziksel altyapı havuzlarında ve çoklu bulut ortamında uygulamaları ve iş yüklerini destekleyen sanallaştırılmış alt yapıya doğru kaymıştır. Fakat asıl olarak modern olarak oluşturulmuş merkezlerde uygulamalar ve veriler nerede ise orada olmaktadır.

Günümüz dünyasında veri merkezi çözümleri 7 gün 24 saat boyunca çalışan oldukça güçlü ve çok küçük binlerce sunucusu bulunan bir merkez olmaktadır. Bundan dolayı veri merkezlerinin güvenliği, güvenilirliği ve bilgileri kuruluşlar için oldukça hayati olmaktadır.

Veri Merkezi Bileşenleri

Veri merkezlerine ilişkin şeyleri sıklık ile tek bir şeymiş gibi gösteriyor olsalar da asıl olarak birden fazla bileşen bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olur isek:

  • Yönlendiriciler,
  • Güvenlik cihazları,
  • Depolama sistemleri,
  • Sunucular,
  • Uygulama dağıtım denetleyicileri

Gibi bir çok alandan oluşmaktadır. Bunlar aynı zamanda depolama yapmak ve sunucular içerisinde bir şirketin sürekli olarak çalışabilmesi için hayati öneme sahip olan kritik bölgeleri yönetebilmek amacı ile BT’nin ihtiyaç duymuş olduğu bileşenler olmaktadır. Bu neden ile veri merkezlerinin etkinlik ölçülerinin güvenilirliği ve sürekli olarak geliştirilmiş kuruluşlar için öncelikli bir konumda olmalıdır.

Bütün bunlara ek olarak veri merkezlerinin tasarımları benzersizdir. Genellik ile internet bağlantılı ya da kurumsal veri merkezleri olarak sınıflandırılırlar. İnternet bağlantılı veri merkezleri ise diğerlerine nazaran oldukça az uygulamayı destekler ve genellik ile tarayıcı tabanlı çalışmaktadır. Bütün bunlara ek olarak çoğunluk ile az kullanıcıya hizmet sağlamaktadır. Fakat bütün bunlara rağmen hazır olanlardan özel uygulamalara kadar geniş bir yelpazede oldukça fazla uygulama barındırırlar.

Ayrıca kurumsal bilgi teknolojileri dünyası içerisinde e-posta, dosya paylaşımı, verimlilik uygulamaları; müşteri ilişkileri yönetimi ve kurumsal kaynak planlaması gibi büyük veri, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi oldukça geniş çaplı işletme uygulamalarını ve faaliyetlerini desteklemek için tasarlanmışlardır.

Devlet kurumlarının yanı sıra telekomünikasyon şirketleri, finansal kurumlar; perakendeciler, çevrimiçi bilgi tedarikçileri ve sosyal ağ hizmetleri de başta olmak üzere veri üreten ya da kullanan her kuruluş bir seviyede veri merkezlerine ihtiyaç duymaktadır

 

 

 

 

 

Hemen Ara
Navigasyon