Yangın ve İhbarlama Sistemleri

Her şeyden önce yangın çok büyük bir mal ve can kaybına neden olacak olan bir suni felakettir. Bu yangın felaketinin yayılma hızı düşünüldüğü zaman ise ilk müdahalenin en kısa sürede gerçekleştirilmesi gerekir. Yangın ve İhbarlama Sistemleri ise temel işlevi yangının kaynağını kısa sürede bularak söndürmektedir. Bu yangının kaynağının bulunmasında geçen sürenin dikkate alınmadan yapılan projelendirmeler ile birlikte oldukça uzun olması yangının söndürülmesini engeller. Buna ek olarak algılayıcı tipinin ortamın koşullarına uygun bir şekilde seçilmeyen yangın sistemleri yanlış alarmlara neden olur ve bunlar da sistemin güvenilirliğinin ortadan kalkmasına neden olur. Piyasa içerisinde bulabileceğiniz en iyi yangın ve ihbarlama sistemleri ise firmamız Akcom Bilişim Teknolojileri tarafından sağlanmaktadır.

Yangın Algılama Sistemleri Nasıl Çalışır?

Sistem en basit anlamı ile bir yangın paneli sayesinde çalışır. Bu panelin bazı tip algılama elemanlarından buton ve dedektörler yardımı ile gelen uyarıları değerlendirir ve aktif hale getirir. Bu sistemin çalışma prensibi ise iki yönlü değerlendirilir.

  • 1. Konvasiyonel Yangın Algılama Sistemleri: Sitem içerisinde kullanılan algılama panelinin yanı sıra algılama elemanlarının bağlanmış olduğu bölümlerden oluşan bu bölüm aynı zamanda panelin kapasitesi ile ilgili olmaktadır. Bundan dolayı sistem algılama elemanı yani dedektör bağlanabilir ve panel bunun ile birlitke yangın ihbar butonları ve sirenlerin bağlanacağı giriş ve çıkışlara sahip olacaktır. Eğer herhangi bir dedektör algılama yapıyor ise ya da yangın ihbar butonuna basılıyor ise söz konusu algılama elemanı panel üzerinde hangi bölgeye ait ise o taraftan bir ikaz sinyali gelmektedir. Buna bir örnek verecek olur isek 20 dedektörün bağlı olduğu bir bölge içerisinde herhangi bir dedektör algılama yaptığı zaman o bölge tarafından bir uyarı gelecektir. Fakat uyaran ışının hangi dedektör üzerinden geldiği ise kesinlik ile belli olmayacaktır.
  • 2. Analog Adresli Yangın Algılama Sistemleri: Bu sistemde ise adresli sistemlerde yer alan algılama elemanlarının bağlanmış olduğu döngü yani loop hatları mevcuttur. Loop hatlarının sayısı ve kablolama mesafesi ise kullanılmakta olan panele bağlı olmaktadır. Bir loop hattına tam 128 tane adresli eleman bağlanır ve loop üzerinde bulunan algılama elemanları kendi içlerinde bölgelere ayrılır. Buna ek olarak her bir algılama elemanı üzerinde barındırmış olduğu adresleme ile panel tarafından bireysel bir sistem olarak algılanabilir. Yani bunu biraz daha açacak olur isek bir dedektör algılama yaptığı sırada dedektörün yeri bireysel olarak bir panel üzerinden tespit edilir. Konvansiyonal sistemler ve adresli araçlar ile uygulama yerlerine göre seçilip boyutlandırılır ve bünyesinde az sayıda algılama elemanı barındırmaktadır.

Yukarıda saymış olduğumuz bütün sistemleri bulabileceğiniz tek adres ise bu alanda uzun yıllardır hizmet veren firmamız Akcom Bilişim Teknolojileri olmaktadır.

 

Hemen Ara
Navigasyon